Sekswerk en drugs
Sekswerk en drugs worden vaak met elkaar in verband gebracht. Dat is niet zo gek, als sekswerker kom je op de een of andere manier wel in aanraking met alcohol en drugs tijdens het werk. Ook als je het zelf niet gebruikt, kunnen klanten bijvoorbeeld onder invloed zijn of willen gebruiken bij of met jou. Laat je niet overhalen om seks zonder condoom te doen of samen met een klant chems te gebruiken als een klant daar meer geld voor geeft.

Het is belangrijk om je eigen keuzes te maken. In een club kun je extra geld verdienen als de klant voor jou en zichzelf veel drankjes besteld, het risico hiervan is dat je veel alcohol drinkt. Dat is niet gezond, het heeft invloed op hoe je werkt en door de alcohol wordt het moeilijker je grenzen aan te geven.

Soorten drugs
Er zijn diverse soorten drugs en deze zijn onder te verdelen in 3 categorieën: downers, uppers en trippers. Daarnaast worden poppers veel aangeboden door klanten omdat dit het lustgevoel versterkt.

  • Downers zijn middelen zoals alcohol, heroïne, GHB, ketamine en cannabis. Deze middelen hebben de eigenschap dat ze verdoven, kalmeren en een ontspannend effect hebben. Je kan van downers slaperig worden, ze onderdrukken je angstgevoelens en zorgen ervoor dat je bewustzijn wordt gedempt.
  • Uppers zijn drugs die een stimulerend effect hebben zoals XTC, MDMA, speed, cocaïne en crystal meth. Deze drugs geven energie en zorgen ervoor dat je heel alert bent. Uppers hebben het lichamelijke effect dat je bloeddruk, hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur stijgt.
  • Trippers zijn bijvoorbeeld paddo’s of LSD. De gevolgen zijn vaak zo intensief dat de behoefte om op dat moment seks te hebben niet speelt.
  • Poppers is de populaire benaming voor een aantal vloeibare, vluchtige en kort werkzame drugs. In Nederland zijn poppers, net als de andere drugs in deze lijst, verboden. Poppers werken spierverslappend en ontspannend en worden daarom vaak gebruikt voor anale seks.

Risico’s en verslaving
Bij verslaving is ‘willen’ veranderd in ‘moeten’ gebruiken. Door een verslaving kunnen diverse problemen ontstaan.

  • Lichamelijke problemen doordat drugs het lichaam belasten of uitputten.
  • Psychische problemen kunnen ontstaan of verergeren en door de roes van de drugs kun je de grip op de werkelijkheid verliezen.
  • Sociale problemen doordat je geobsedeerd raakt door alcohol of drugs. Dit kan ten koste gaan van het contact met je familie of vrienden.
  • Financiële problemen, doordat al je geld opgaat aan drugs of alcohol of doordat je niet goed meer functioneert en je werk kwijtraakt.

Stoppen met gebruik en hulp
Er zijn diverse vormen van hulp als je wilt stoppen met druggebruik. Een instelling voor verslavingszorg geeft hulp en advies aan mensen die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, medicijnen en gokken. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig.

Ben je sekswerker en heb je vragen over drugs, neem dan contact met ons op.

Kom met ons in contact