Als je niet zwanger wilt worden, kun je naast condooms ook anticonceptie (zoals de pil) gebruiken. Zo kun je met je partner wel zonder condoom seks hebben zonder zwanger te worden.

Er zijn verschillende soorten anticonceptie. Welke het best bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Op deze websites vind je meer informatie over verschillende vormen van anticonceptie:

Morning-afterpil
Heb je onbeschermde seks gehad en gebruik je geen anticonceptie? Als je niet zwanger wilt worden dan kun je een morning-afterpil nemen. De morning-afterpil wordt ook wel de noodpil genoemd. Je kunt deze pil halen bij de apotheek of drogist. Je hebt geen recept nodig.

De morning-afterpil is tot 72 uur na de onbeschermde seks werkzaam. Het is het beste om de pil zo snel mogelijk in te nemen, omdat de werking langzaam afneemt. Als het langer dan 3 dagen geleden is dat je onbeschermde seks hebt gehad heeft het geen zin meer om de morning-afterpil te slikken. Je kunt dan nog wel de EllaOne halen. Deze kun je slikken tot 5 dagen nadat je onveilige seks hebt gehad en is verkrijgbaar bij het Kruidvat.

Anticonceptie zoals de pil of de morning-afterpil helpt niet tegen een soa. Om je daartegen te beschermen gebruik je een condoom. Neem voor persoonlijk advies contact op met de verpleegkundige op het Zandpad op dinsdagen van 16.00 uur tot 22.00 uur, of ga naar de huisarts bij het HAP op de Europalaan op dinsdag- of donderdagavond.

Kom met ons in contact