Veilige seks betekent dat je jezelf en anderen beschermt tegen het oplopen van een soa. Je gebruikt dan een condoom bij vaginale, anale en orale seks. Het is belangrijk dat je ook bij het pijpen of beffen een condoom gebruikt, zodat je geen soa in je mond of keel krijgt. Als je aan groepsseks doet, wissel je elke keer dat je van partner wisselt ook het condoom.

Wat te doen bij een kapot condoom?
Een condoom die kapot gaat tijdens de seks is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat je een soa oploopt of zwanger wordt. Wanneer je een klapcondoom hebt kan je erg schrikken. Het condoom kan niet alleen scheuren maar ook afglijden en hierdoor achterblijven in de vagina of anus.

Wat moet je doen als het condoom bij vaginale seks stuk gaat of afglijdt?

  • Ga zo snel mogelijk naar het toilet. Probeer zoveel mogelijk te plassen. Eventuele bacteriën verlaten zo de vagina.
  • Spoel je daarna voorzichtig met de douchekop af. Houd de douchekop naar beneden gericht. Zo kunnen bacteriën niet in de vagina dringen.
  • Als je geen anticonceptie gebruikt, haal dan de morning-after pil bij een apotheek of drogist en neem deze zo snel mogelijk na de onbeschermde seks in.
  • Neem contact op met het HAP, soa-poli Utrecht of de dichtstbijzijnde GGD en laat je een week later testen op soa’s. Als je al eerder klachten krijgt, maak je eerder een afspraak.

Wat moet je doen als het condoom bij anale seks stuk gaat of afglijdt?
Neem zo snel mogelijk telefonisch contact op met soa-poli Utrecht 088-7553200 of de GGD regio Utrecht 030-608 60 86. Als het in het weekend gebeurt, ga dan naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Een arts kan dan beoordelen of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling. Een PEP-behandeling verkleint de kans dat je besmet raakt met hiv.

Kom met ons in contact