Veilige seks betekent dat je jezelf en anderen beschermt tegen het oplopen van soa’s. Je gebruikt een condoom bij vaginale, anale en orale seks. Ook bij het pijpen of beffen gebruik je een condoom, zodat je geen soa oploopt in je mond of keel. Als je aan groepsseks doet, verwissel je wanneer je van partner wisselt ook het condoom.

Wat te doen bij een kapot condoom?
Een condoom dat kapot gaat tijdens de seks is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat je een soa oploopt of zwanger wordt. Wanneer je een klapcondoom hebt, kun je erg schrikken. Het condoom kan niet alleen scheuren, maar ook afglijden en hierdoor achterblijven in de vagina of anus.

Wat moet je doen als het condoom bij vaginale seks stuk gaat of afglijdt?

  • Ga zo snel mogelijk naar het toilet. Probeer zoveel mogelijk te plassen. Eventuele bacteriën verlaten zo de vagina.
  • Spoel je daarna heel voorzichtig af met de douchekop af. Houd de douchekop naar beneden gericht, spoel niet de binnenkant van de vagina. Zo kunnen bacteriën niet in de vagina dringen.
  • Als je geen anticonceptie gebruikt: koop de morning-after-pil bij een apotheek of drogist en neem deze zo snel mogelijk na de onbeschermde seks in.
  • Neem contact op met Belle, de soa-poli in Utrecht en laat je een week later testen op soa’s. Als je al eerder klachten krijgt, maak je eerder een afspraak.

Wat moet je doen als het condoom bij anale seks stuk gaat of afglijdt?
Neem zo snel mogelijk telefonisch contact op met soa-poli Utrecht via 088 755 32 00. Als het in het weekend gebeurt, ga dan naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Een arts kan beoordelen of je in aanmerking komt voor een PEP-behandeling. Een PEP-behandeling verkleint de kans dat je besmet raakt met hiv.

Kom met ons in contact

EXIT BUTTON